mijn spraakcomputer

Mijn spraakcomputer is eigenlijk een verhaal apart. Als je mij ziet rijden in mijn elektrische rolstoel is dat eigenlijk het eerste dat opvalt.

Eigenlijk is het ook weer niet zo bijzonder, want het is een gewone computer. Het bijzondere zit in het programma, waarmee ik kan praten. Eigenlijk zijn het twee programma’s die met elkaar samenwerken. Mind Expresse is het programma waarin allerlei plaatjes, foto’s en symbolen staan die ik kan activeren door het scherm aan te tikken. De computer spreekt dan de tekst bij het plaatje uit. Ook worden alle plaatjes achter elkaar in een balk gezet, zodat ik een hele zin kan uitspreken.
 
Een van de mooiste mogelijkheden van de spraakcomputer is dat ik ook, door het aanklikken van letterplaatjes woorden en zinnen kan maken die door de computer worden uitgesproken.
 
De uitspraak van de computer wordt verzorgd door het tweede programma: Dat is een spraaksynthesizer, die alles vanuit de computer door middel van een geprogrammeerde stem uitspreekt. Het is wel niet zo’n mooie stem, maar ik ben er blij mee. Ik voel het echt als mijn stem en zo horen de mensen om mij heen dat ook.
 
Door mijn computer kan ik nu ook lezen en schrijven. Vroeger kon ik dat niet. Daarom ben ik heel blij met mijn spraakcomputer. Binnenkort krijg ik een nieuwe spraakcomputer want de oude gaat telkens stuk.
 
Als we iets tegenkomen, thuis, op het werk of ergens anders, iets tegenkomen wat niet in de computer staat, dan maakt papa weer een nieuwe pagina waar alles over dat onderwerp op staat. Als er iemand nieuw in ons huis komt wonen of werken moet er natuurlijk ook een nieuwe foto in mijn computer.
 
Veel mensen zijn erg nieuwsgierig als ze mij met mijn computer horen praten. Dan komen ze bij mij kijken hoe ik dat doe. Kinderen zitten soms met hun handen aan mijn computer. Maar daar heeft papa wat op verzonnen...
 
Ook kan ik op mijn spraakcomputer liedjes laten horen. Of mijn gebeden laten uitspreken. Als ik op weg naar school in de rolstoelbus zit doe ik er een spelletje memory op. Binnenkort krijg ik een nieuwe computer. Daar kan ik niet alleen mee praten maar ook mijn kamerdeur bedienen en mijn TV.

"Door mijn computer kan ik nu ook lezen en schrijven."

startpagina

Dit is de Startpagina van mijn spraakcomputer. (klik op de afbeelding om te vergroten)

De gekleurde velden schakelen bij het aanklikken door naar anderen pagina’s die vaak weer onderverdeeld zijn in weer andere pagina’s. Ik zie dat aan de kleur en ook aan het rechterbovenhoekje dat omgevouwen is. Per pagina wordt één onderwerp behandeld. Zo staan bijvoorbeeld de lichaamsdelen op één pagina, maar ook alle Voertuigen en alle soorten Gebouwen. Ook is er een pagina met Gevoelens en met alle dingen over het Verkeer. Alle mogelijke onderwerpen zijn in de communicatiecomputer opgenomen. En als ik iets nodig heb dat er nog niet in staat dan maakt mijn vader het erbij.
 
In de witte vlakken zie je de symbolen die ik heel vaak nodig heb. Ik kan daarmee om hulp vragen of bijvoorbeeld sorry zeggen als ik bij iemand over zijn tenen ben gereden met mijn zware elektrische rolstoel. Soms vraag ik of ik even mag storen en of ik even mag passeren als er iemand in de weg staat. Rechts onderin op de pagina kan ik de computer de tijd en de datum laten uitspreken. Met de knop Fotoalbum kan ik iemand die dat leuk vindt een paar recente foto’s laten zien. Met het internet-symbool maak ik andere mensen attent op deze website dan kunnen de mensen nog veel meer van mij te weten komen.
 
De meeste symbolen in het programma komen uit een grote PCS symbolen-database die bij het communicatieprogramma hoort. Maar ook digitale foto’s kunnen worden weergegeven. Als ergens geen symbool voor is dan maakt mijn vader dat zelf met de fotocamera of met de scanner. Kijk bijvoorbeeld maar naar het symbool passeren op de Startpagina die hier is afgebeeld.


"Met mijn spraakcomputer kan ik sorry zeggen als ik bij iemand over zijn tenen ben gereden "

hoe het werkt

In de communicatiecomputer zijn ongeveer 125 pagina’s opgenomen. (klik op de afbeelding om te vergroten)


Op alle pagina’s, soms gevolgd door één of meerdere sub-pagina’s, behandelen een thema. Zo is er een pagina voor school en voor thuis. Elk met de bijbehorende mensen, zoals gezins- en familieleden of leerkrachten en therapeuten. Er is een pagina over Lichaamsdelen en over Emoties. Over allerlei dingen die je kunt doen en natuurlijk ook een pagina waarop de kalender kan worden geraadpleegd en waar alle kloktijden opstaan. Zo ben ik altijd bij de tijd.
 
Zal ik je eens vertelen hoe het werkt: Let op!
 
Op de afbeelding vind je een pagina die bij aanklikken doorschakelt naar diverse thema’s. Als ik bijvoorbeeld iets wil vertellen over een sneeuwpop of over sleetje rijden, dan ga ik hier naar de link: Seizoenen, vervolgens klik ik verder naar de pagina Winter en op de winterpagina vind ik dan zowel sleetje rijden als een sneeuwpop.
 
Veel van de thema’s die je hier ziet zijn onderwerpen die we op school hebben behandeld.
 
Via de link: Geldrekenen kan ik met geld omgaan en ook is er een hele pagina met alles over het pinnen van geld uit een automaat.
 
De pagina Godsdienst gebruik ik veel tijdens de catechisatie waar ik naar toe ga.
 
Op elke pagina zijn in de linkerbovenhoek 2 pijlen te zien. De grote pijl links is om vanuit elk scherm terug te keren naar het beginscherm, de zogenaamde Startpagina. De kleine rechter pijl is om één scherm terug te stappen in het systeem. In de rechteronderhoek van ieder scherm zijn twee symbolen te zien waarmee correcties kunnen worden uitgevoerd in de leesregel (de balk aan de bovenkant) ook kan daarmee de hele regel worden gewist.
 
Tenslotte zit aan de bovenkant op elke pagina een symbool ‘Ik bedoel iets anders’. Dit laat ik de computer uitspreken als iemand mij niet goed begrijpt.

"Aan de bovenkant op elke pagina staat een symbool ‘Ik bedoel iets anders´."

zelf spreken

Een van de mooiste eigenschappen van mijn spraakcomputer is dat ik zelf woorden en zinnen kan maken en die door de computer laten uitspreken. Ik zal je proberen te vertellen hoe dat in zijn werk gaat. (klik op de afbeelding om te vergroten)

Hier zie je het beginscherm. Ik kan hier door op de rode of oranje knop met de ABC te drukken naar de Letterpagina gaan. Hieronder kun je zien hoe die pagina eruit ziet en hoe ik daarmee kan werken.
 
Op de Letterpagina die je hier ziet kan ik door het aanklikken van letters een woord maken in de balk die je bovenaan de pagina ziet. Ik tik bijvoorbeeld achtereenvolgens de letters: h a l l o j a n. de computer zet die letters en de spaties die ik ook intik dan mooi op een rij neer in de bovenste balk, de zogenaamde spraakregel. Als ik dan vervolgens die balk aantik spreekt de computer de hele zin achter elkaar uit. Bij de cijfers is dat precies hetzelfde.
 
Met het grote gele kruis dat je op de bovenste pagina ziet kan ik de spraakregel naar links en naar rechts bewegen zodat ik alle woorden van de zin kan lezen. Ook kan ik met de pijl naar onder en naar boven alle regels bekijken. Er kunnen wel meer dan 30 regels in het geheugen worden opgeslagen. Zo kan ik dus een heel verhaal vertellen. Alleen kost het mij natuurlijk wel veel meer tijd en moeite dan dat je gewoon kunt schrijven. Maar ik zeg dat ik met deze mogelijkheid al heel blij ben. Want als iemand iets niet begrijpt kan ik het toch duidelijk maken."Zo kan ik dus een heel verhaal vertellen."

gebarentaal

Toen ik nog geen computer had praatte ik met behulp van een communicatiemap. Daar stonden heel veel plaatjes en foto’s in die ik kon aanwijzen. Lang niet zo handig als de computer maar ik moest het er toen mee doen. (klik op de afbeelding om nog veel meer gebaren die ik maak te bekijken)


Toen ik nog een heel klein jongetje was had ik ook nog geen map. Iedereen had toen eigenlijk nog de hoop dat ik nog zou kunnen gaan praten. Ik heb toen wel de gebarencursus gevolgd om me een klein beetje verstaanbaar te kunnen maken. Mijn vader en moeder moesten die cursus ook volgen anders snapten ze er natuurlijk niets van. Die gebaren ben ik altijd blijven gebruiken. En weet je, ik heb er zelf een heel aantal gebaren bijgemaakt. Dat is om zo te zeggen een stukje van mijn eigen taal..
 
Als ik mijn computer niet bij de hand heb of als ik even heel snel iets duidelijk wil maken dan gebruik ik de gebaren nog steeds. Eigenlijk doe ik dat zonder er bij na te denken.
 
Om nu te weten wat al die gekke bewegingen die ik maak betekenen hebben we een document gemaakt waarop je al die verschillende gebaren kunt zien.
 
Wil je zien wat ik bedoel met sommige gebaren? Klik dan hier voor het document waarop je de gebaren die ik maak kunt terugzoeken. Handig toch?

ik heb

5
zussen
2
broers
4
neefjes
4
nichtjes